Pondelok 18. decembra. Meniny má Sláva

ADSS: V 2. pilieri si nasporí každý sporiteľ

Penzia 14.11.2008 | 12:07 0 Komentárov

Riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko pokračuje v nepodložených útokoch na 2. pilier, ktorých cieľom je zneistiť sporiteľov. Potom, ako nedávno vyhlásil, že sporitelia v 2. pilieri „už prišli“ o všetky svoje úspory teraz tvrdí, že viac ako 50% sporiteľov si v druhom pilieri nenasporí na minimálny dôchodok. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) riaditeľa Sociálnej poisťovne vyzýva, aby zverejnil z akých analýz na ktoré sa odvoláva a z akých poznatkov zo zahraničia čerpá argumenty pre svoje výroky.

Nie je možné tvrdiť, že sporiteľ – akýkoľvek – si v 2. pilieri nenasporí dostatočnú sumu na dôchodok, pretože takáto suma ani nie je stanovená. V druhom pilieri si nasporí každý jeden sporiteľ presne takú sumu, akú si nasporí plus zhodnotenie. A z tejto sumy sa mu potom vypočíta dôchodok.

Pravidlo „minimálneho dôchodku“ o ktorom hovorí pán Muňko sa týka iba situácie, kedy sa sporiteľ po dovŕšení dôchodkového veku rozhodne pre programový výber – čiže sa rozhodne požiadať o vyplatenie časti nasporenej sumy mimo dôchodku.  O programový výber ale môže požiadať iba za predpokladu, že suma, ktorá mu po realizovaní programového výberu zostane na účte bude dostatočná na to, aby mu bol z 2. piliera priznaný dôchodok minimálne  vo výške 0,6 násobku životného minima.

Mýtus o nedostatočnej nasporenej sume je chronicky šírený. Jeho zmyslom je navodiť dojem, že nižšie príjmové skupiny si nedokážu nasporiť na dôchodok v 2.pilier a teda z neho majú odísť. Ale ak si takíto ľudia nedokážu nasporiť v 2.pilieri, kam ide polovica odvodov, rovnaký problém budú mať aj v 1.pilieri, ktorý je tiež zásluhový. Čiže do sociálnej siete o ktorej hovorí pán Muňko by spadli bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú v 2.pilieri.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností.