Utorok 19. novembra. Meniny má Alžbeta

V Bratislave pribudne nový mestský park

Ostatné správy 16.05.2019 | 14:00 0 Komentárov

S dokončením 1. etapy rezidenčnej a kancelárskej časti projektu Sky Park bude v lete budúceho roka sprístupnený v Bratislave nový mestský park.

Rozlohou viac ako 30-tisíc m2 bude možné park prirovnať k obľúbenej Medickej záhrade či Prezidentskému parku. Celkové náklady na výstavbu parku sú vo výške 4,5 milióna EUR. Na koncepte spolupracoval okrem ateliéru Zahy Hadid aj známy urbanista Igor Marko a londýnske štúdio Townshend.

„Park je premyslene navrhnutý tak, aby vytvoril zelenú oázu v pulzujúcom centre mesta, zároveň s jednoduchým a prirodzeným prístupom pre verejnosť. Príležitosť pracovať uprostred zelene a rekreačných zón bude v rámci Bratislavy skutočne jedinečnou, takýmto štandardom sa nemôžu pochváliť žiadne iné kancelárske budovy,“ hovorí Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ v Penta Real Estate Slovensko.

Nová verejná zóna v rámci svojho veľkorysého priestoru prinesie so sebou množstvo možností využívania voľného času. Súčasťou parku bude bežecký chodník, rôzne športoviská, veľké detské ihrisko, výbeh pre psov, vodné plochy, ale aj útulné malé kaviarne či obchodíky. Citlivo navrhnutá zeleň v parku bude kombináciou mikrozáhrad s veľkými zelenými plochami s okrasnými drevinami a stromami. V centre mesta tak vznikne rozmanitý prírodný biotop.

Koncept nového parku

Koncept parku pripravoval ateliér Zahy Hadid, na jeho dotvorení spolupracoval urbanista Igor Marko z Marko&Placemakers a štúdio Townshend, ktoré je známe viacerými projektami verejných priestranstiev najmä v Londýne. Generálnym projektantom je slovenská spoločnosť GFI.

Koncept parku je založený na niekoľkých princípoch:

Vlnitá krajina v rovinatej časti mesta – rekreačné prostredie je vytvorené zvlnenou krajinou, ktorá sa v častiach s okolitými ulicami zdvíha a vytvára mestské rozhranie a v časti, kde klesá, umožňuje vstup do prírodného prostredia.

Kontinuálny priestor – pohyb v rámci verejného priestoru je voľný, chodníky sú dizajnované tak, aby kopírovali prirodzený pohyb ľudí.

Aktívny parter – všetky budovy disponujú parterom, ktorý je určený pre obchody a služby.ň

Jurkovičova tepláreň – historická budova teplárne s jej funkciami pôsobí ako katalyzátor pre aktívne využitie verejného priestoru.

♣ Scénická krajina – park je bohatý na množstvo kvalitatívne rozdielnych priestorov – od komunitných až po centrálne zhromaždovacie zóny.

„Zvolený typ zástavby v projekte Sky Park umožňuje vytvorenie verejných priestorov dostupných pre všetkých obyvateľov mesta. V okolí veží tak vznikne moderná oddychová zóna s parkovou výsadbou a množstvom funkčných verejných priestranstiev, ktoré prinesú návštevníkom skutočný zážitok,“ hovorí Dušan Ševela, vedúci oddelenia Design Developmentu v Penta Real Estate Slovensko.