Nedeľa 17. decembra. Meniny má Kornélia

V rebríčku 500 najrýchlejšie rastúcich spoločností sú 3 slovenské elity

Ostatné správy 25.11.2009 | 14:05 0 Komentárov

Tri slovenské spoločnosti sa dostali do prestížneho rebríčka najrýchlejšie rastúcich technologických spoločností z 26 krajín Európy, Blízkeho východu a Afriky Deloitte Technology FAST 500 EMEA. Prvé miesto obsadila spoločnosť BIOTEKNO s rastom 42 417 percent. Priemerná miera rastu je vyššia aj napriek nepriaznivým ekonomickým faktorom.

Rebríček monitoruje päťročný nárast výnosov najrýchlejšie rastúcich spoločností vo verejnom a súkromnom sektore v oblasti technológií, médií, telekomunikácií, biotechnológií a ekológie.

Víťaz BIOTEKNO je spoločnosť zaoberajúca sa vývojom riešení v oblasti mobilnej komunikácie, ktorá dosiahla najvyšší nárast tržieb za päťročné obdobie a to vo výške 42 417 percent, pričom za finančný rok 2008 dosiahla výnosy vo výške 37,4 milióna EUR. Spoločnosť je v súkromnom vlastníctve so sídlom v tureckom Istanbule.

„Dobrý produkt v kombinácii so správnou technológiou a výborným tímom je tým správnym prostriedkom na porazenie recesie. Aj napriek prepadu globálnej recesie sa minulý rok celkom dobre darilo službám a zariadeniam, ktoré využívajú vyspelé technológie, ako sú smart telefóny alebo televízory s vysokým rozlíšením. Rýchlo rastúce technologické spoločnosti si uvedomujú, že potrebujú mať schopnosť predbehnúť svojich konkurentov práve v období ekonomického poklesu,“ povedal David Halstead, partner spoločnosti Deloitte zodpovedný za program Technology Fast 500 v regióne EMEA.

Veľká Británia sa opäť môže pochváliť najvyšším počtom spoločností, ktoré sa umiestnili v rebríčku Fast 500 v regióne EMEA, konkrétne 87, nasleduje Francúzsko s 80 spoločnosťami.   Za nimi sa v rebríčku umiestnili: Holandsko (58), Nórsko (50), Švédsko (38), Nemecko (32), Turecko (30), Izrael (25), Fínsko (23), Írsko (18), Maďarsko (10).

Slovensko reprezentujú  firma ESET, spol. s r.o., ktorá sa umiestnila na 180. mieste s 951-percentným rastom, za ňou nasleduje na 193. mieste SOITRON, a.s., s 880-percentným rastom a nakoniec na 255. mieste spoločnosť Millennium 000, spol. s r.o. so 670-percentným rastom výnosov.

Päť najlepších spoločností za rok 2009 pochádza z rôznych sektorov: softvér, telekomunikácie/siete, médiá/zábava a internet. Dve najlepšie spoločnosti sú dokonca z tej istej krajiny, z Turecka. Ostatné majú sídlo vo Veľkej Británii, Belgicku a Nemecku.

Rebríček desiatich najvyššie umiestnených spoločností:

Priečka

siete

8 193 %

Turecko

Softvér predstavuje najväčší sektor v zozname s celkovým počtom 175 spoločností, nasledovaný sektormi: internet (92), iné (85), telekomunikácie/siete (75), biotechnologické/farmaceutické/lekárske vybavenie (26), polovodiče, komponenty a elektronika (17), médiá/zábava (12) a nakoniec sektorom počítačov/periférnych zariadení (9) a ekologických technológií (9).

V najlepšej desiatke sa nachádzajú spoločnosti z takmer všetkých sektorov. Internetové spoločnosti sa prejavili ako najsilnejšie, keď v rebríčku najlepších 10 spoločností obsadili tri priečky.

Informácie o rebríčku Deloitte Technology Fast 500 pre región EMEA

Rebríček Technology Fast 500 spoločnosti Deloitte je najobjektívnejším štandardom hodnotenia priemyselných podnikov so zameraním na sektor technológií. Podmienkou pre účastníkov je aspoň päťročná prítomnosť na trhu, výnosy z hospodárskej činnosti v základnom roku minimálne 50 tisíc EUR a výnosy z hospodárskej činnosti v bežnom roku vo výške minimálne 800 tisíc EUR.

Kompletný zoznam umiestnených spoločností, ako aj ďalšie podrobné informácie o programe Technology Fast 500TM spoločnosti Deloitte nájdete na internetovej stránke www.fast500emea.com .

Tento text je tlačová správa. Investujeme.sk zverejňuje komerčné oznamy a tlačové vyhlásenia v dodanom znení a nezodpovedá za ich obsah.