Stvrtok 21. marca. Meniny má Blahoslav

VÚB rástla v úveroch aj vkladoch. Vo výnosoch a ziskovosti však banka poklesla

Banky 01.03.2019 | 12:31 0 Komentárov

Objem úverov skupiny VÚB vzrástol vlani o 13,4 percenta. Prevádzkové výnosy banky však klesli, rovnako tak ziskovosť.

Ku koncu decembra dosiahol celkový objem úverov VÚB 13,6 mld. eur, čo je medziročný nárast o 13,4 percenta. Objem vkladov dosiahol úroveň 11,1 mld. eur, čím narástol o 12 percent.

Skupina VÚB dosiahla za minulý rok prevádzkový zisk vo výške 260,1 mil. eur, pomer nákladov a výnosov vo výške 45 percent  a čistý zisk na úrovni 160,3 mil. eur.

Kapitálová primeranosť VÚB zostala aj naďalej silná. Primeranosť kapitálu na úrovni Skupiny predstavovala koncom roka 17,18 percenta, čo je vysoko nad požiadavkami stanovenými Národnou bankou Slovenska.

„Rok 2018 bol pre nás veľmi náročný a to najmä z dôvodu pokračujúcich nízkych úrokových sadzieb vo výrazne konkurenčnom prostredí, čo malo výrazný dopad na marže,“ vysvetľuje Alexander Resch, generálny riaditeľ VÚB banky. „Sme hrdí, že v týchto neľahkých podmienkach sme opäť dosiahli skvelú obchodnú výkonnosť (nárast úverov o viac ako 1,6 mld eur a vkladov o viac ako 1,2 mld. eur). Vďaka angažovanosti a nadšeniu našich zamestnancov sa nám podarilo splniť očakávania a zlepšiť spokojnosť našich zákazníkov,“ dodáva.

Od 30. júna 2018 do skupiny VÚB patrí VÚB banka a jej 100 percentné dcérske spoločnosti Consumer Finance Holding Česká Republika a VÚB Leasing. Skupina z konsolidovaného hľadiska taktiež zahŕňa VÚB Generali DSS (podiel 50 %).