Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Výber z bankomatu kdekoľvek na svete je v Tatra banke za jednotnú cenu

Banky 19.01.2009 | 16:34 0 Komentárov

Tatra banka zjednodušila systém poplatkov za výber z bankomatu debetnou platobnou kartou v zahraničí nad rámec platnej európskej legislatívy. Za výber hotovosti z ktoréhokoľvek bankomatu na svete zaplatia klienti Tatra banky rovnaký poplatok ako za výber z bankomatu inej banky na Slovensku a to 1,13 EUR (34 SKK).

V súvislosti s platnou európskou legislatívou došlo od januára k podstatnej zmene v spoplatnení hotovostných výberov z bankomatov v krajinách eurozóny a krajinách, ktoré sú súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru. Poplatky za výber hotovosti debetnou platobnou kartou z bankomatov inej ako svojej banky v SR boli zjednotené s poplatkami za výber hotovosti zo zahraničných bankomatov v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru.

Tatra banka sa však rozhodla zjednodušiť systém poplatkov za výber hotovosti z bankomatov v zahraničí a to nad rámec platnej legislatívy. Jednotný poplatok vo výške 1,13 EUR (34 SKK)* sa tak vzťahuje aj na výber z bankomatov kdekoľvek na svete, čiže aj mimo Európskeho hospodárskeho priestoru. Rovnaký princíp spoplatňovania sa už pritom uplatňuje aj v prípade kreditných kariet.

Aj naďalej je však pre klienta najvýhodnejšie platiť kartou všade, kde je to možné. Platba kartou je najlacnejšou formou čerpania finančných prostriedkov z bankového účtu. Nie sú s ňou spojené ani poplatky za účtovné položky, pokiaľ má klient niektorý z balíkov služieb. Sú však situácie, keď nie je možné platiť kartou a vtedy si klienti Tatra banky môžu vybrať hotovosť za rovnaký poplatok, ako keby vyberali hotovosť na Slovensku z inej banky.

Porovnanie štruktúry poplatkov za výber z bankomatu debetnou platobnou kartou Tatra banky:

Do 31. 12. 2008 boli v Tatra banke poplatky za výber z bankomatu debetnou platobnou kartou Tatra banky rozdelené na:

• poplatok za výber z bankomatu Tatra banky: 0 EUR (0 SKK)*
  • poplatok za výber z bankomatu ZBK: 1,13 EUR (34 SKK)*
  • poplatok za výber z bankomatu v zahraničí: 1,5 % z vyberanej sumy, minimálne 4,98 EUR (150 SKK)*

Od 1. 1. 2009 je štruktúra týchto poplatkov nasledovná:

• poplatok za výber z bankomatu Tatra banky: 0 EUR (0 SKK)*
  • poplatok za výber z bankomatu iných bánk v SR a v zahraničí: 1,13 EUR (34 SKK)*

*Na prepočet bol použitý konverzný kurz 1 EUR =  30,1260 SKK.