Sobota 16. decembra. Meniny má Albína

Využívanie platobných kariet a terminálov dosahuje historické maximá

Banky 19.11.2008 | 10:15 0 Komentárov

Záujem o využívanie platobných kariet na Slovensku pred zavedením eura neustále rastie. Počet transakcií, ktoré klienti Slovenskej sporiteľne vykonali platobnými kartami, sa ku koncu októbra medziročne zvýšil o 11 % na takmer 47 miliónov. Zvyšuje sa aj počet miest, kde je možné platiť kartami. Za 10 mesiacov tohto roka pribudlo 1 700 nových platobných terminálov Slovenskej sporiteľne, čo je o dve tretiny viac ako počas celého minulého roka. Celkovo ich je už 8 500.

Počet vydaných platobných kariet Slovenskej sporiteľne medziročne vzrástol takmer o  100 tisíc, na 1,34 milióna. Podiel elektronických transakcií na celkovom počte uskutočnených transakcií vzrástol v Slovenskej sporiteľni medziročne zo 71 % už na 81 %.

„Nárast počtu platobných kariet a objemu elektronických transakcií svedčí o tom, že stále viac ľudí si zvyká na komfort, ktoré mu platobné karty ponúkajú. Zároveň je to spôsob, ako si jednoduchšie zvyknúť na euro. Ak budú klienti využívať platobné karty, vyhnú sa väčšiemu počtu mincí v peňaženkách po prijatí eura,“ hovorí Peter Šmíd, vedúci odboru správy platobných kariet Slovenskej sporiteľne.

Platobné terminály si objednávajú už aj menší obchodníci Skúsenosti s nárastom počtu platobných terminálov z krajín, ktoré prijali euro, sa prejavujú už aj na Slovensku. Obchodníci si uvedomujú, že ak umožnia klientom platiť kartou, súčasne ich to odbremení od manipulácie s veľkým množstvom euromincí. Slovenská sporiteľňa zaznamenala najväčší nárast záujmu o inštaláciu platobných terminálov u maloobchodníkov najmä na strednom a východnom Slovensku.

Rastúci počet platobných terminálov sa odzrkadľuje aj na počte a objeme transakcií, ktoré klienti vykonávajú prostredníctvom týchto zariadení. Počas desiatich mesiacov roka 2008 sa platilo kartou prostredníctvom platobných terminálov Slovenskej sporiteľne viac ako 8 miliónov razy, čo je takmer rovnaký počet transakcií ako počas celého minulého roka.